Подунавски округ OnLine

Смедеревска Паланка OnLine

петак, 20. јул 2007.

FACTORY ЦИРКУЛАРНО ПИСМО 1, 20. Јул 2007. ‎

Прошле недеље у Центру за културу Смедерево, у оквиру Adriatic New Neighbourhood Programme INTERREG/CARDS-PHARE пројекта F.A.C.T.O.R.Y. (For Adriatic Cultural Transnational Organizations Residential Yards), који је водећи партнер из Србије у овом пројекту, боравили су представници Театра Кореја из Лећа, водећег партнера из Региона Пуља у Италији. Салваторе Трамаћере, уметнички директор и редитељ Театра Кореја и Анђелантонио Де Нито, организатор и редитељ из истог позоришта уз асистенцију Драгољуба Мартића, в.д. директора и представника Центра за културу Смедерево, извршили су селекцију кандидата за Драмску радионицу која ће се у оквиру овог пројекта одржати у италијанском граду L’Aquila у септембру ове године.
Од десет пријављених кандидата у нашој земљи, односно 181 пријављеног из свих земаља учесника пројекта, између осталих, изабрани су Данијела Стојковић из Смедерева (дипл. глумица Универзитета “Браћа Карић” у Београду) и Милош Анђелковић из Београда (дипл. глумац ФДУ у Београду). Ови млади глумци из Србије заједно са још 18 младих глумаца из Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Албаније и Италије учествоваће у раду драмске радионице, која ће се одржати од 10. до 29. септембра 2007. године у L’Aquila.

Последњих два дана радионице учествоваће само 9 глумаца који ће бити изабрани за Trans – Adriatic Theatre Company.
Ова нова позоришна компанија или дружина ће се састати поново од 14. до 16. фебруара у Лећу, где ће радити на пробама представе која ће се премијерно извести у Театру Кореја у Лећу. Реч је о представи “Сан летње ноћи” Виљема Шекспира.
Да подсетимо, Центар за културу Смедерево је водећи партнер у овом пројекту из Србије, а остали партнери су још и БЕЛЕФ Центар из Београда, Кулурно информативни центар “Будо Томовић” из Подгорице, ФИАТ Фестивал Подгорица, Мостарски театар Младих и МЕСС Фестивал Сарајево и Национални театар из Тузле (БиХ), Организација “Друго море” из Ријеке (Хрватска), Академија уметности из Тиране (Албанија) и партнери из Италије: Регион Пуља, Институт за културу провинције Леће, Општине
Андрија, Касарано, Корато, Нардо, Наволи и Путињано, Регион Абруцо и Општина Атеса.
Пројекат финансира Европска Унија, а реализује га Европска Агенција за реконструкцију, преко Министарства финансија Републике Србије, одсек за донације и развојну помоћ - одељење за спровођење програма прекограничне сарадње које има улогу националног координатора.
Пројекат траје две године 2007-2008, а ово је прва фаза пројекта. О осталим догађајима у оквиру FACTORY пројекта уредно ћете бити обавештени од стране службе за односе са јавношћу Центра за културу Смедерево.

Нема коментара: